Nieuwe regels voor digitale dienstverleners
19 januari 2022Stemming onderzoeksrapport dierentransport
20 januari 2022Straatsburg – Vandaag zakte Frans President Macron vanuit Parijs af naar het Europees Parlement. Tijdens het debat lichtte de President de prioriteiten toe van het Frans voorzitterschap van de EU dat op 1 januari van start ging en dit voor de komende zes maanden. Volgens Macron moeten we Europa hervormen om de drie Europese beloftes, democratie, vooruitgang en vrede daadwerkelijk na te komen. Het werd een pakkende speech over eenheid, lange termijn, lef en creatieve inspanningen. Europarlementslid Hilde Vautmans staat alvast klaar om de drie beloftes mee waar te maken.
Europarlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert: “Het was vooreerst jammer dat veel Franse MEPs het debat met Macron meer zagen als een debat in het kader van de Franse verkiezingen dan in het kader van het voorzitterschap van de EU! Het Frans voorzitterschap tijdens de komende zes maanden biedt nochtans een kans om stappen vooruit te zetten op die beleidsvlakken die voor mij persoonlijk, maar ook voor alle liberalen in Europa belangrijk zijn. Macron had het over onze drie Europese beloftes, democratie, vooruitgang en vrede. Basisbeloften die inderdaad door ons allemaal blijvend nagekomen moeten worden. Zonder één van deze, heeft onze Unie gefaald. Daarom ben ik het helemaal eens dat we nu, niet morgen, onze EU moeten hervormen om ze alle drie blijvend te kunnen nakomen. In het kader van de Conferentie over de toekomst van Europa en nadien. Zoals de Franse President terecht opmerkte, hebben we ze al te vaak als verworvenheden gezien, terwijl ze de laatste jaren wel zeer ernstig onder druk kwamen te staan.”
“Inderdaad, de democratie, de rechtsstaat en onze fundamentele rechten worden pertinent uitgehold en het is nu aan ons om ze ‘tegen de geschiedenis en leiders te verdedigen’, zoals Macron stelt. We willen geen ‘maatschappij die afhangt van willekeur en autoritaire regimes, of die ons terug katapulteren naar donkere tijden geschiedenis’. Dit is een ideologische strijd die we niet mogen verliezen. Zoals Macron terecht aanhaalt, zijn tolerantie en beschaving het resultaat van onze geschiedenis en is de rechtsstaat geen abstract idee dat in Brussel geboren is. Het is, om het in zijn woorden te zeggen, ‘onze schat die iedereen toebehoort’. Net dankzij de democratie en inherente solidariteit hebben we ook woelige wateren kunnen doorstaan. Dat we een dialoog moeten voeren om opnieuw te overtuigen, ben ik het mee eens, maar het moet meer dan een dialoog zijn. Het is een strijd voor onze basiswaarden, onze toekomst, maar vooral die van onze kinderen en kleinkinderen. Actie blijft nodig. Lidstaten die niet willen horen, moeten volgens mij ook voelen. Ik hoop dat ook op dit vlak de Conferentie over de toekomst van Europa meer mogelijkheden naar voren zal schuiven. Vrouwenrechten moeten hierbij op de voorgrond staan. Daarom vind ik het een schitterend idee om onder andere ons Handvest van de Grondrechten te actualiseren en zo het recht op abortus hierin op te nemen. De backlash tegen seksuele en reproductieve rechten is een trieste realiteit en we moeten het een halt toeroepen met een effectief plan. Hetzelfde geldt voor de loonkloof en quota in bestuursraden. Maar, naast een democratische macht, moeten we uiteraard ook inzetten op onze culturele en opleidingsmacht. We hebben fantastische universiteiten, geschiedkundigen en intellectuelen. Hen samenbrengen om onze gezamenlijke geschiedenis vorm te geven, is belangrijk om onze gezamenlijke cultuur te belichten, gezamenlijk in al onze diversiteit en verscheidenheid, onze rijkdom”, vervolledigt Vautmans.
Macron had het ook over onze vooruitgang die erg op de proef wordt gesteld door de klimaatsverandering en de digitalisering. Hilde Vautmans kan hier enkel mee akkoord gaan: “Het is een nieuwe realiteit, een realiteit waar we onze Unie gewoon aan moeten maken, innovatief en als eerste van de klas. Wij zijn het continent met de meest ambitieuze klimaatdoelstellingen, kijk maar naar de top in Dublin. Maar, nu moeten we overgaan tot daden, onze voorstellen moeten omgezet worden in concrete acties. Cruciaal hierin zijn spiegelbepalingen in handelsakkoorden. Een gelijk speelveld op alle niveaus is de essentiële basis voor sterke én eerlijke samenwerkingen. Daar kan ik het enkel en alleen mee eens zijn, zeker in combinatie met een digitale revolutie. Kennis kan massaal gedeeld worden en verspreid, maar we moeten werken aan één digitale markt, aan nieuwe sectoren en technologieën, zodat wij inderdaad diegene zijn die de revolutie sturen en niet China. We moeten met de DMA en DSA onze rechten duidelijk stellen en de spelers goed omkaderen zodat we eerlijke concurrentie, innovatie en groen bespoedigen, maar anderzijds ook het recht op privacy verzekeren, haat tegengaan én onze kinderen beschermen. Dat is net waarvoor wij de laatste maanden in de DSA hard op hebben gewerkt.
Maar, zelfs als we ons digitaal leven en klimaat op orde hebben, kunnen we alleen vooruitgaan als er geopolitieke stabiliteit is en er een antwoord geboden wordt op irreguliere migratie.We moeten inderdaad onafhankelijk en vrij zijn, én onze grenzen en ruimte kunnen beheersen. Zijn voorstel om Schengen te hervormen en om een intergouvernementele interventiemacht op te richten, lijken me onmisbaar. Bovendien moeten we inderdaad samen met transitlanden irreguliere migratie tegengaan. Alleen miste ik in zijn speech het volledige migratiepact, want we weten allemaal dat we álle aspecten moeten aanpakken om de problematiek tegen te gaan. Van stabiliteit in derde landen, opvang en reactie in onze Unie, tot legale wegen.”
Om onze vrede te kunnen bewaren, had de Franse President ook een zeer ambitieus buitenlandsbeleid voor ons klaar, vindt Buitenland Coordinator voor de Renew Fractie, Hilde Vautmans: “Een beleid waarbij de nadruk ligt op de relaties met Afrika, defensie, de uitbreiding met de Westelijke Balkan, alsook de relaties met het VK en Rusland. Afrika is inderdaad de toekomst én grondoorzaken migratie moeten worden aangepakt. Een Alliantie met Afrika moet onze relaties, maar ook de realiteit ter plaatse nieuw leven inblazen. Uiteraard steun ik ook volledig het pleidooi voor een strategisch autonome EU op vlak van defensie en technologie. De EU mag niet afhankelijk zijn van de keuzes van andere grootmachten. Ik hoop dan ook dat er op het vlak van Europese defensie concrete stappen vooruit zullen worden gezet, te beginnen met het Strategisch Kompas dat ons moet helpen een gemeenschappelijke strategische cultuur te ontwikkelen. We moeten geen pion maar een speler zijn op het internationale toneel, en het liefst één mét een Europees leger. Macron is net zoals ik pragmatisch wat betreft de uitbreiding met Westelijke Balkan. We moeten hen een eerlijke kans geven op toetreding, maar de huidige EU is momenteel al moeilijk bestuurbaar en daar moeten we echt rekening mee houden. Daarom moet de EU heruitgevonden worden via de Conferentie over de toekomst van Europa, maar moeten we ook een Conferentie over Westelijke Balkan opstarten. Macron gaf daarnaast een terechte sneer aan het adres van onze Britse vrienden, met wie we willen samenwerken maar ook verwachten dat ze akkoorden uitvoeren een goede partner zijn. Tot slot had hij het over onze relaties met Rusland, met eenzelfde visie als ikzelf: principieel, maar open tot dialoog. Hij pleit voor heropleving van het Normandië format om te zoeken naar een oplossing voor Oekraïne en wil ook een voorstel voor een nieuwe stabiliteitsorde in de EU, die dan besproken zal worden met NAVO en vervolgens aan Rusland wordt voorgelegd. Ons continent is inderdaad ondeelbaar en dus is dialoog nodig, maar we moeten wel strikt zijn en onze regels laten respecteren. We zijn resoluut tegen een heropdeling van het continent in invloedssferen en voor de soevereiniteit van landen om eigen keuzes te bepalen, ondanks hun verleden.”
We zijn Europa als vanzelfsprekend gaan nemen. Nochtans is het geen evidentie. Wij moeten nu aantonen dat Europa, dat de beloftes vroeger wist waar te maken, het nu nog steeds kan: op lange termijn, en met eenheid, lef en creatieve inspanningen. In deze context zal ook de Conferentie over de toekomst van Europa een essentiële rol spelen en ik hoop dan ook van harte dat de aanbevelingen nadien daadwerkelijk worden uitgevoerd. Dat is wat Macron wil gaan doen en wat ik mee wil waarmaken”, besluit Vautmans.