Europees Parlement eist onderzoek naar Russische inmenging
25 april 2024Europees Parlement stemt vandaag kandidaat-voorzitter von der Leyen
18 juli 2024Brussel – De afgelopen 3 jaar zijn 51.433 niet-begeleide minderjarigen verdwenen uit asielcentra in Europa. In ons land werden tussen 2021 en 2023 2.241 verdwijningen van niet-begeleide minderjarigen gemeld door Fedasil. Hilde Vautmans (Open Vld) schreef in 2018 over deze problematiek het boek ‘Waar zijn ze’ en pleit voor een Europese aanpak.
Europees Parlementslid, lid van de LIBE Commissie en co-voorzitter van de Intergroep kinderrechten, Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert: ‘‘Deze nieuwe cijfers zijn zeer verontrustend. Reeds in 2017 meldde Europol dat er 10.000 kinderen in migratie verdwenen nadat ze in Europa aankwamen. Toen stemden we in 2018 een resolutie in het Europees Parlement waarin we opriepen tot meer Europese samenwerking om niet-begeleide minderjarigen te beschermen. Dit blijft meer dan ooit nodig. Er is een enorm gebrek aan uitwisseling van informatie en duidelijke cijfers. Asielzoekers kunnen in één lidstaat geregistreerd zijn en vervolgens in een andere opduiken. We weten nog steeds niet hoeveel niet-begeleide minderjarigen vermist zijn. Dit terwijl zij uiterst kwetsbaar zijn voor verschrikkelijke praktijken zoals mensenhandel, seksueel geweld en uitbuiting door criminele netwerken. Ik ben dan ook blij dat de Eurodac-verordening, de databank voor vingerafdrukken van asielzoekers die ik mee heb onderhandeld, instanties gaat helpen in het identificeren, opsporen, en beschermen van minderjarige slachtoffers van mensenhandel- en smokkel. Met de herziening van Eurodac gaan autoriteiten de vingerafdrukken alsook foto’s van asielzoekers vanaf 6 jaar verzamelen in plaats van de huidige 14 jaar. Dat is absoluut noodzakelijk, want vorig jaar kwamen ongeveer 40.000 van hen de EU binnen. Laat het ons nooit vergeten, achter deze cijfers schuilt een persoonlijk verhaal, een zoektocht naar vrijheid en geluk.’’
‘‘We moeten meer doen om de meest kwetsbaren te beschermen. Een kind blijft in de eerste plaats een kind. De Europese lidstaten moeten dringend de Europese samenwerking tussen politie, justitie en jeugdzorg in de verschillende landen versterken om vermiste kinderen te vinden en te beschermen. In 2018 schreef ik het boek ‘Waar zijn ze’ met acties die over heel Europa genomen moeten worden en die zijn nog steeds relevant. We hebben nood aan een meer kindvriendelijke opvang. Net als bij minderjarige Europeanen moet er onmiddellijk gereageerd worden bij een verdwijning en de betrokken instanties moeten meer Europees samenwerken. In samenwerking met Europol moeten we de criminele mensensmokkelaars- en handelaars die kinderen uitbuiten ontmantelen. En tot slot moeten we de nieuwe wetgeving uit het asiel- en migratiepact zo snel mogelijk implementeren. Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal om kinderen, Belg of Afghaan, te beschermen,’’ besluit Hilde Vautmans.
Wilt u graag een exemplaar van ‘Waar zijn ze’ ontvangen? Mail dan uw adresgegevens naar hilde@vautmans.eu.