Kritieke grondstoffen wet
19 september 2023European Media Freedom Act
3 oktober 2023Straatsburg – Het Europees Parlement debatteert vandaag en stemt morgen over een nieuw handelsinstrument, het ‘Anti-Coercion Instrument’. Europees Parlementslid Hilde Vautmans verwelkomt het voorstel, omdat het instrument de EU in staat stelt te reageren op economische chantage door landen zoals China en landen hiervan moet weerhouden.
Het instrument is bedoeld als afschrikmiddel, biedt een structuur voor dialoog en engagement met derde landen, en stelt de Europese Unie in staat tegenmaatregelen zoals handelsbeperkingen op te leggen. Het treedt naar verwachting in de herfst van dit jaar in werking.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), coördinator buitenlandse zaken namens de Renew Europe fractie en permanent China-rapporteur in het Europees Parlement verwelkomt het voorstel: “Wanneer we het hebben over chantage, richten we ons vaak op militaire kracht. Toch moeten we ons bewust zijn dat economische chantage even schadelijk kan zijn en vaak zelfs subtieler en verraderlijker. Landen zoals China gebruiken economische dwang om de politieke beleidskeuzes van andere landen of de Unie als geheel te beïnvloeden, wat neerkomt op chantage. Zo stelde China handelsbeperkingen tegen Litouwse bedrijven en producten in, nadat Taiwan een vertegenwoordiging had geopend in Litouwen. Met dit nieuwe handelsinstrument zullen dergelijke Chinese verdeel en heers tactieken minder doeltreffend worden of zelfs worden voorkomen. Als we echt een strategisch autonoom Europa willen worden, mogen we onze besluiten niet laten beïnvloeden door externe machten.’’
‘‘Natuurlijk is het cruciaal om te benadrukken dat niemand erbij gebaat is als vrijhandel beperkt wordt, laat staan als er een handelsoorlog uitbreekt. Het behouden van open en eerlijke handelsrelaties en het voorkomen van economische conflicten is in ons gemeenschappelijk belang. Dit instrument moet dan ook vooral voorkomen dat derde landen het in hun hoofd halen om dwangmaatregelen tegen Europa in te stellen. We hebben nu met Europese tegenmaatregelen zoals handelsbeperkingen een echte stok achter de deur om op te treden mochten landen zoals China ons toch proberen te chanteren. Nu handel steeds meer wordt ingezet als geopolitiek wapen, is het hoogtijd dat we over een dergelijk instrument beschikken en onze economische belangen als één blok kunnen verdedigen’’, besluit Hilde Vautmans.