Nieuwe president, midterms én Macron in het Europees Parlement
18 januari 2022Macron wil de democratie, vooruitgang en vrede opnieuw waarmaken
19 januari 2022Straatsburg- Vandaag en morgen debatteert en stemt het Europees Parlement over de ‘Digital Services Act’ (DSA). Samen met de Digital Markets Act (DMA) die vorige maand al werd gestemd, doelen deze regels erop om digitale dienstverleners concrete verplichtingen op te leggen. Terwijl DMA voornamelijk competitie, innovatie en groei wenst te garanderen, focust de DSA zich grotendeels op online veiligheid en fundamentele rechten. Wat offline onaanvaardbaar is, moet ook online bestreden worden.
Europarlementslid, lid van de FEMM Commissie en schaduwrapporteur van de FEMM Opinie over de DSA, Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert: “Mijn standpunt is duidelijk: deze regels zijn absoluut noodzakelijk. Dit is een horizontale wetgeving die de basis legt voor online dienstverleners en hun algemene verplichtingen voorschrijft ten aanzien van gebruikers. Daarop kan dan specifieke regelgeving zoals die tegen seksueel kindermisbruik of haatmisdrijven bijvoorbeeld op voortbouwen.
Ieders veiligheid en mensenrechten moeten verdedigd worden, ook online en daarom willen we duidelijke regels. Met de nieuwe DSA komen er dan ook concrete verplichtingen die tegelijk zullen zorgen voor een digitale eengemaakte markt zonder nationale belemmeringen en ongerechtvaardigde regelgeving, waar innovatie en nieuwe bedrijfsmodellen zich kunnen ontplooien. Anderzijds moeten de nieuwe regels de grondrechten eerbiedigen, zoals de vrijheid van meningsuiting online, en rekening houden met de grootte van de bedrijven. Zo worden kmo’s van verschillende bepalingen uitgesloten.
Digitale spelers hebben nu eenmaal een grote verantwoordelijkheid in onder andere de bescherming van minderjarigen, en in strijd tegen online seksueel kindermisbruik en gendergerelateerd geweld. Daarom hebben we binnen de FEMM Commissie heel duidelijk gesteld dat online dienstverleners hun verantwoordelijkheid zullen moeten opnemen om gendergerelateerd geweld tegen te gaan en kinderen te beschermen. Zo willen wij dat ze een child impact assessment uitvoeren en risico’s identificeren en aanpakken. Belangrijk is dat ze daarnaast illegale content opsporen, melden en ontoegankelijk maken. Gaat het over illegale inhoud zoals misbruikbeelden dan moeten zij ook krachtdadig kunnen optreden. Ons origineel voorstel om alle dienstverleners een child impact assessment op te leggen, heeft het helaas niet gehaald, maar we hebben er wel voor kunnen zorgen dat grote platformen zoals META dit wel zullen moeten doen, ook ten aanzien van gendergerelateerd geweld. Indien er risico’s worden geïdentificeerd, moet het platform deze aanpakken. Aanvullend worden alle dienstverleners wel aangespoord om steeds de belangen van het kind voorop te stellen. Hierbij wordt er verwezen naar de ‘UNCRC General Comment no. 25’ over digitale rechten waarin concrete maatregelen vermeld staan. Ook gerichte reclame ten aanzien van minderjarigen zal niet meer mogelijk zijn.
Tot slot, zal ook de toekomstige en specifieke wetgeving tegen seksueel kindermisbruik hier verder op voortbouwen. Deze regels zullen uiteraard een effect hebben op het reilen en zeilen van de online dienstverleners. Op dat vlak verwachten wij heel wat van de Commissie, die in januari met een voorstel komt. Zo pleiten we voor de oprichting van een onafhankelijk EU-centrum ter bestrijding en voorkoming van seksueel misbruik van kinderen. Dit centrum zou dan meldingen van online dienstverleners kunnen ontvangen, analyseren en onderzoeken coördineren. Bovendien vind ik dat online dienstverleners gebruik dienen te maken van de modernste technologie om seksueel misbruik van kinderen op te sporen. Mensen moeten het niet alleen laagdrempelig kunnen melden, online dienstverleners moeten ook zelf deze inhoud opsporen, melden aan de bevoegde diensten zoals de politie of officiële meldpunten en content ontoegankelijk maken indien het inderdaad illegaal is. Twee derde van de Europese bevolking vraagt hier zelfs om. Wat offline illegaal is en aangepakt wordt, moet ook online bestreden worden. Dat is de logica zelve”, besluit Vautmans.
Nadat het Europees Parlement de ‘Digital Services Act’ heeft goedgekeurd, kunnen de Raad en het Europees Parlement van start gaan met de onderhandelingen. Aangezien het tot de prioritieten behoort van het Frans Voorzitterschap kan het weleens snel gaan.
Meer informatie: DSA