Toespraak Zelensky aan Europees Parlement
1 maart 2022Europees Parlement wil af van gouden papieren rijke Russen
8 maart 2022Straatsburg – Na de buitengewone plenaire vergadering van het Europees Parlement vorige week in Brussel staat ook deze week de oorlog in Oekraïne centraal op de plenaire agenda van de het Europees Parlement. Zo debatteert het Parlement vandaag over de strijd tegen desinformatie, de situatie van Oekraïense vluchtelingen en de stijgende energieprijzen. Morgen is de Estse premier Kaja Kallas te gast in het Europees Parlement voor een debat omtrent de veiligheidssituatie van Europa.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europ, Open Vld), coördinator buitenlands beleid voor de Renew Europe fractie: “De oorlog in Oekraïne is een kantelpunt dat ons tot inzichten dwingt op verschillende beleidsdomeinen zoals defensie, migratie en energie. Sinds 24 februari 2022 leven we immers in een andere realiteit. Strategische autonomie is meer dan ooit ons streefdoel. Een echte strategische autonomie vergt evenwel snelle acties, doortastende hervormingen en aanzienlijke investeringen. Net zoals bij de uitbraak van de corona-pandemie zullen we creatieve oplossingen moeten vinden om de sociale en economische gevolgen van de oorlog op te vangen en om ons klaar te stomen voor die meer veerkrachtige, strategisch autonome Europese Unie.”
Hilde Vautmans vervolgt: “We zien dat heel wat Europese lidstaten hun defensiebeleid grondig aan het heroverwegen zijn. Dat is een goede zaak. Want als de oorlog in Oekraïne ons iets heeft aangetoond, dan is het dat er een alomvattende herziening van ons gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid moet komen. De Europese lidstaten komen later deze week in Versailles samen voor een informele top omtrent Europese defensie. Ik hoop werkelijk dat de politieke wil die we in de afgelopen weken zagen zich zal vertalen in concrete actie en tastbare stappen in de richting van een echte Europese defensie-unie. Bijkomende middelen voor veiligheid en defensie, bijvoorbeeld voor cyber of de strijd tegen desinformatie, zijn daar een onmiskenbaar onderdeel van. Ook wat migratie betreft is het duidelijk dat een echt gemeenschappelijk Europees asiel –en migratiebeleid zich opdringt. Door de oorlog sloegen intussen immers bijna 2 miljoen Oekraïners op de vlucht en er zullen naar verwachting in totaal zo’n 7 miljoen Oekraïners hun toevlucht zoeken in de EU. Dat is heel wat meer dan het hoogtepunt van de migratiecrisis in 2015. Vorige week activeerde de Europese Unie voor het eerst de richtlijn tijdelijke bescherming. Een heel welgekomen beslissing, maar één die geen antwoord biedt op de praktische vraag hoe we deze mensen snel een degelijke opvang zullen bieden. Ook hiervoor – net zoals voor de toekenning van humanitaire hulp – zal de EU voldoende middelen moeten vrijmaken.”
“Onze Renew Europe fractie wil die middelen vooral halen uit ongebruikte reserves, een herziene meerjarenbegroting dat de focus legt op nieuwe prioriteiten en de oprichting van een nieuw fonds voor de uitbouw van Europese strategische autonomie dat gebruikt zou worden om te investeren in energieonafhankelijkheid, defensiecapaciteiten en cyberveiligheid, maar net zo goed om bedrijven, landbouwers en gezinnen te helpen bij het opvangen van de gevolgen van de oorlog. Dit is waar de geopolitieke Commissie nu werk van moet maken”, aldus Hilde Vautmans.
De Europese Commissie komt vandaag alvast met nieuwe voorstellen om de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen te verminderen: “De Commissie heeft een tienpuntenplan opgesteld om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Samen met Renew Europe pleit ik al lang voor een onafhankelijkheid van Rusland inzake gasvoorziening. Europa moet nu tonen dat het zelfvoorzienend kan zijn zonder dit af te wenden naar extreem hoge energieprijzen. Dit is meteen ook een uitgelezen kans om in te zetten op hernieuwbare energiebronnen. De Commissie wil daarom zo snel mogelijk alle geschikte land- en zeebeschikbaarheden voor hernieuwbare projecten in kaart brengen en wil inkomsten van de koolstofmarkt gebruiken om nieuwe installaties te financieren. We moeten streven naar een groen energie-onafhankelijk Europa, en dat start vandaag”, besluit Hilde Vautmans.