Nieuwe EU-kieswet met transnationale lijsten
3 mei 2022Europese Commissie presenteert zesde sanctiepakket
4 mei 2022Straatsburg – Het Europees Parlement debatteerde gisteren over de follow-up van de Conferentie. De Conferentie over de Toekomst van Europa heeft immers haar werk afgerond… en een grondige hervorming van de Europese politiek op tafel gelegd. Vandaag stemt het Parlement een resolutie die volgens Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) iedereen oproept het momentum te behouden en om het vertrouwen van burgers niet te beschamen. De toekomst vraagt om een hervormd Europa — daar moeten we nu aan beginnen, aldus Vautmans.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) licht toe: “De bedoeling van de Conferentie was de logica omdraaien: niet vertrekken van Brusselse veto’s maar van verwachtingen, ideeën en ambities van burgers zelf. En daar is ze in geslaagd: burgers zijn naar elkaar toegegroeid tijdens het hele proces, en uit debatten met politici zijn een hele reeks voorstellen gepuurd die Europa sterker, tastbaarder en meer toekomstgericht kunnen maken. Het Europees parlement voert nu de forcing om ze ook daadwerkelijk uit te voeren: morgen ligt een resolutie ter stemming die iedereen oproept het momentum te behouden om het vertrouwen van burgers niet te beschamen. En het Parlement zelf zet de procedure in gang om een conventie samen te roepen over de meest verregaande elementen, zodat ook de Europese verdragen waar nodig gemoderniseerd kunnen worden. De toekomst vraagt om een hervormd Europa — daar moeten we nu aan beginnen!”
Achtergrond
Een jaar lang debatteerden burgers van over de hele Europese Unie over de uitdagingen van de toekomst en de Europese hervormingen die we nu nodig hebben om ze aan te gaan. Een digitaal platform verzamelde voorstellen van tienduizenden burgers. Er werd gestemd en evenementen georganiseerd. Op basis van die ideeën gingen vier panels van telkens tweehonderd gelote burgers aan de slag — met een oververtegenwoordiging van jongeren. En de aanbevelingen van die burgerpanels werden dan weer gedurende meerdere weekends besproken met nationale en Europese volksvertegenwoordigers, ministers, Europese commissarissen, middenveldorganisaties en woordvoerders van nationale burgerpanels.
Maar liefst 325 maatregelen kregen groen licht, gaande van concrete verbeteringen van hoe de EU omgaat met klimaat en energieonafhankelijkheid, het op Europees niveau aanpakken van pandemieën en sociale ongelijkheid, het promoten van Europese waarden of het sterker aanpakken van rechtsstaatschendingen en – zoals je van burgers mag verwachten – met veel aandacht voor een echt Europees burgerschap en democratisering.
Op Europadag, 9 mei, worden de resultaten officieel in ontvangst genomen door de drie voorzitters van de Europese instellingen, Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, Parlementsvoorzitter Roberta Metsola en de Franse president Macron.