“Borrell moet nù het vliegtuig op”
8 januari 2020FAQ versoepeling coronamaatregelen
3 mei 2020Het zijn voor niemand gemakkelijke tijden, laat staan voor zelfstandige ondernemers. Wat verandert er en waar hebt je als zelfstandige recht op? Hieronder vind je een overzicht van de maatregelen die zowel op Vlaams als federaal niveau genomen zijn als bescherming tegen de economische impact van COVID-19.
- Hinderpremie
- Voor ondernemingen en zelfstandigen die verplicht hun zaak met fysieke inrichting moeten sluiten, geldt:
- Bij volledige sluiting: eenmalige premie van 4.000 euro en na 21 dagen bijkomend 160 euro per dag.
- Bij sluiting in het weekend: eenmalige premie van 2.000 euro en na 21 dagen 160 euro per dag.
- Zaken die minstens 1 voltijds en volwaardig inkomen hebben, komen in aanmerking voor de premie.
- Ook ambulante activiteiten (bv. marktkramers) die getroffen worden door het sluiten van de openbare markt, komen in aanmerking.
- Geldt per vestiging voor zover in de bijkomende vestigingen minstens één voltijds personeelslid tewerkgesteld is. Het aantal premies wordt beperkt tot maximaal vijf per onderneming. In de horecasector is het verplicht sluiten van de eetruimte voldoende om van de premie te kunnen genieten, ook als zij nog afhaaldiensten organiseren.
- Zelfstandigen in bijberoep hebben recht op de premie als zij door de hoogte van hun inkomen dezelfde sociale bijdragen moeten betalen als een zelfstandige in hoofdberoep.
- Aanvraag in te dienen vanaf vrijdag 27 maart en binnen de maand na afloop verplichte sluiting bij Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).
Voor meer informatie:
https://www.vlaio.be/nl/content/aanvraag-meer-informatie-over-de-corona-hinderpremie
- Compensatiepremie
- Voor ondernemingen en zelfstandigen die mogen openblijven of verder werken, maar door exploitatiebeperkingen een omzetverlies van minstens 60% kennen, komt er een eenmalige compensatiepremie van 3.000 euro.
- De locatieverplichting die bij de hinderpremie centraal staat, is hier niet van toepassing.
- De omzet moet op verklaring van eer aangetoond worden in vergelijking met de omzet van het jaar ervoor, voor starters ten opzichte van het financieel plan. De referentieperiode is 15 maart 2020 tot en met 30 april 2020.
- De premie geldt ook voor zelfstandigen in bijberoep:
- Die sociale bijdragen betalen zoals zelfstandigen in hoofdberoep (recht op 3000 euro)
- Met een inkomen tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro. In dit geval kunnen zij beroep doen op een compensatiepremie van 1.500 euro.
- Voor de ondernemingen in de vorm van een vzw is de compensatiepremie ook mogelijk, onder voorwaarde dat er minstens één iemand voltijds tewerkgesteld is.
- Er zijn maximaal 5 premies per onderneming als er meerder exploitatiezetels per onderneming zijn.
- De compensatiepremie zal aangevraagd kunnen worden via een toepassing bij VLAIO.
Voor meer informatie:
https://www.vlaio.be/nl/nieuws/compensatiepremie-voor-ondernemers-die-zwaar-omzetverlies-hebben
- Uitstel van betaling btw en belastingen
Uitstel betalingen vennootschapsbelasting/personenbelasting
Voor de betaling van zowel de personenbelasting als de vennootschapsbelasting, de belasting van niet- inwoners en de rechtspersonenbelasting zal automatisch, bovenop de normale betaaltermijn en zonder aanrekening van nalatigheidsinteresten, een extra termijn van 2 maanden worden toegekend. Deze maatregel geldt voor de afrekening van deze belastingen, aanslagjaar 2019, gevestigd vanaf 12 maart 2020.
Uitstel betalingen BTW / bedrijfsvoorheffing
Een onderneming krijgt een automatisch uitstel van betaling van twee maanden voor de btw en bedrijfsvoorheffing zonder boetes of interesten te moeten betalen. Indien niet afdoende is, kan nog altijd een bijkomend afbetalingsplan afgesproken worden met de fiscus.
Uitstel van betaling BTW:
Maandaangifte – februari 2020 | 20 mei 2020 |
Maandaangifte – maart 2020 | 20 juni 2020 |
Kwartaalaangifte – 1ste kwartaal 2020 | 20 juni 2020 |
Uitstel betaling bedrijfsvoorheffing:
Maandaangifte – februari 2020 | 13 mei 2020 |
Maandaangifte – maart 2020 | 15 juni 2020 |
Kwartaalaangifte – 1ste kwartaal 2020 | 15 juni 2020 |
Voor meer informatie:
https://financien.belgium.be/nl/Actueel/18-03-2020-coronavirus-bijkomende-steunmaatregelen
- Uitstel of vrijstelling sociale bijdragen zelfstandigen
- Zelfstandigen in hoofdberoep of meewerkende partners kunnen een uitstel of vrijstelling van hun sociale bijdragen aanvragen:
- Uitstel van betaling en vrijstelling van verhoging
- Vermindering van sociale bijdragen
- Vrijstelling van bijdragen
- Zowel voor de kwijtschelding van verhogingen, vrijstelling of vermindering van de bedragen belt of mailt u naar de Rijksdienst voor Sociale Verzekering der Zelfstandigen.
- De aanvraag moet gebeuren vóór 31 maart 2020 om voor het eerste én het tweede kwartaal een uitstel van betaling te krijgen. De aanvraag moet vóór 15 juni 2020 gebeuren indien met een uitstel van betaling voor het tweede kwartaal wenst te bekomen.
Voor meer informatie:
- Overbruggingsrecht voor zelfstandigen
- Het gaat om een sociale uitkering voor de maanden maart en april van:
– 1.291,69 euro per maand (indien geen gezinslast)
– 1.614,10 euro per maand(indien gezinslast) - Enerzijds voor zelfstandigen die door de maatregelen van het federale rampenplan worden verplicht om hun activiteit gedeeltelijk of volledig te onderbreken (o.a. horeca, culturele activiteiten, handelszaken die niet voor voeding bestemde producten verkopen).
- Voor hen is er geen minimum vereist aantal dagen van volledige onderbreking, bijv. ook zelfstandigen die een restaurant uitbaten dat enkel nog meeneemmaaltijden verkoopt, hebben recht op de uitkering.
- Anderzijds voor zelfstandigen in andere sectoren die bijvoorbeeld zelf in quarantaine zitten of tijdelijk geen werk meer hebben.
- Voor hen geldt dat zij hun activiteit gedurende minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen moeten onderbreken.
- Voor zelfstandigen in hoofdberoep (ook starters!), voor meewerkende echtgenoten en voor helpers. Zelfstandigen in bijberoep die voorlopige bijdragen betalen zoals in hoofdberoep, hebben ook recht op het overbruggingskrediet.
- Aan te vragen via het sociaal verzekeringsfonds. De aanvragen worden bewust heel eenvoudig gehouden, via een kort invulformulier. Hier vind je een voorbeeld van een invulformulier.
- Alle onderbrekingen die zich situeren in de periode vanaf 1 maart tot 30 april 2020 kunnen aanleiding geven tot de uitbetaling van het overbruggingsrecht. Indien nodig, kan deze maatregel na april worden verlengd.
- Het overbruggingsrecht kan worden gecombineerd met de hinderpremie.
Voor meer informatie:
- Tijdelijke werkloosheid
- Het systeem van tijdelijke werkloosheid verandert naar de ‘coronaprocedure’. Er is dus geen onderscheid meer tussen economische redenen of overmacht. De procedure gaat nu ook automatisch, en duurt niet langer drie tot vier weken zoals vroeger.
- Tijdelijk werkloos gestelde werknemers
- De werknemer is vrijgesteld van wachttijd en moet dus niet eerst een aantal arbeidsdagen bewijzen vooraleer hij recht heeft op uitkeringen
- Het uitbetaalde bedrag wordt tot en met 30 juni 2020 verhoogd van 65% tot 70% van het gemiddeld geplafonneerd loon.
- Bovenop de uitkering 5,63 euro per dag erbij (= 150 euro per maand).
- De bedrijfsvoorheffing van 26,75% wordt ingehouden op de uitkering.
- Daarnaast heeft de werknemer recht op een aanvullende vergoeding van minimaal 2 euro per dag betaald door de werkgever of het Fonds voor Bestaanszekerheid.
- In Vlaanderen krijgen alle mensen die tijdelijk werkloos zijn als gevolg van de coronacrisis een vergoeding van 202,68 euro om hun elektriciteit- en waterfactuur te dekken. De toekenning verloopt automatisch, u hoeft hiervoor zelf geen aanvraag te doen.
- Daarenboven wordt de aanmoedigingspremie om deeltijds te werken, uitgebreid naar bedrijven waarvan de productie met minstens 20 procent gedaald is. Werknemers krijgen een maandelijks bedrag tussen 90 en 150 euro.
Voor meer informatie:
https://www.voka.be/nieuws/hoe-zit-de-vereenvoudigde-tijdelijke-werkloosheid-mekaar
https://www.vlaanderen.be/aanmoedigingspremies
- Zelfstandigen in bijberoep
Momenteel nog onduidelijkheid over. Een en ander kan dus nog veranderen.
- Vermindering van sociale bijdragen
- Als bijberoeper kan u de vermindering van sociale bijdragen aanvragen.
- De aanvraag dient te gebeuren via uw sociaal verzekeringsfonds voor de vervaldag van dit kwartaal, zijnde 31 maart 2020.
- Hinderpremie
- Ook beschikbaar voor zelfstandigen in bijberoep indien deze omwille van hun beroepsinkomen gelijkaardige sociale bijdragen betalen zoals een zelfstandige in hoofdberoep.
- Overbruggingskrediet
- Zelfstandigen in bijberoep die voorlopige bijdragen betalen zoals in hoofdberoep, hebben ook recht op het overbruggingskrediet.
- Compensatiepremie
- Geldt ook voor zelfstandigen in bijberoep die sociale bijdragen betalen zoals zelfstandigen in hoofdberoep (recht op 3000 euro). Zelfstandigen in bijberoep met een inkomen tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro kunnen beroep doen op een compensatiepremie van 1.500 euro.
- KMO-groeisubsidie
- Kmo’s die strategische kennis verwerven die nodig is voor het realiseren van hun groeitraject kunnen de groeisubsidie aanvragen. Het verkennen van nieuwe markten, nieuwe processen of de bevoorradingsketen ten gevolge van de coronacrisis kan als ‘kantelpunt’ aanvaard worden.
- Max. € 50.000 subsidie per jaar per groeitraject
- De aanvraag gebeurt via het digitaal aanvraagformulier bij VLAIO.
Voor meer informatie:
https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-groeisubsidie
- Schaderegeling
- Een schaderegeling voor getroffen ondernemers die bv. werken met bederfbare producten of seizoenswaren, of in de reis- en evenementensector.
- Voor deze vorm van bedrijfssteun zal de Europese Commissie ook de toelating moeten verlenen. Meer info volgt later.
Voor meer informatie:
- Overheidsopdrachten
- Indien u bent aangesteld in overheidsopdrachten worden er geen sancties of boetes opgelegd indien de niet-uitvoering of vertraging van de opdracht te wijten is aan de coronacrisis.
- Waarborgregeling
- Er wordt 100 miljoen euro uitgetrokken voor crisiswaarborgen. Zo kunnen tijdens deze crisisperiode ook voor bestaande schulden een overbruggingskrediet laten waarborgen, tot 12 maanden in plaats van drie maanden.
- Deze maatregel komt bovenop de bestaande waarborgen voor investeringskredieten en werkkapitaal.
- Indien u gebruik wens te maken van de waarborgregeling neemt u contact op met de bank of leasingmaatschappij.
- Voor grotere bedragen en complexe transacties kan een beroep gedaan worden op Gigarent.
Voor meer informatie:
https://www.pmvz.eu/corona-uitbreiding
- Uitstel van betaling en garantieregeling
Deze overeenkomst bestaat uit twee pijlers:
- De financiële sector engageert zich om levensvatbare niet-financiële bedrijven en zelfstandigen evenals hypothecaire kredietnemers met betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis uitstel van betaling te geven tot en met 30 september 2020 zonder aanrekening van kosten.
- Belgische garantieregeling van maximaal 50 miljard euro. Bij de garantieregeling gaat het om nieuwe bijkomende kredieten of kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden die banken tussen 1 april en 30 september 2020 aan levensvatbare niet-financiële ondernemingen, zelfstandigen en non-profitorganisaties verstrekken (exclusief herfinancieringskredieten).
- De volgende kredieten zijn wel uitgesloten: herfinancieringskredieten en wederopnames van kredieten verleend vóór april (want geen “new money”), leasingovereenkomsten en factoringovereenkomsten.
- Banken krijgen de mogelijkheid om maximum 15% van hun nieuwe kredieten buiten de garantieregeling te plaatsen. Op deze manier wordt vermeden dat bedrijven die niet getroffen zijn door de coronacrisis de vergoeding in het kader van de waarborgregeling moeten betalen.
- De garantieregeling zal retroactief in werking treden op 1 april 2020.
- Maatregelen die tekort aan arbeidskrachten opvangen (beslissingen 11 april)
- Tijdelijk economisch werklozen kunnen tijdens de coronacrisis voortaan bijklussen in de land-, tuin- en bosbouw zonder verlies van hun uitkering. Naast het loon dat tijdelijk economisch werklozen zullen bijverdienen door hun nieuwe job, zullen ze 75% van hun tijdelijke werkloosheidsuitkering kunnen behouden.
- Toegelaten in april en mei
- Studenten mogen tijdens de coronacrisis meer overuren presteren. Prestaties geleverd tijdens de periode tussen 1 april en 30 juni 2020 tellen niet mee voor het quotum van 475 uren per jaar uit de regeling studentenarbeid.
- Asielzoekers mogen werken
- Op voorwaarde dat zij hun aanvraag hebben ingediend bij het CGVS. Asielzoekers hebben de mogelijkheid te werken voor de duur van de procedure.
- In kritieke sectoren wordt het aantal overuren verhoogd van 100 uren naar 120 uren. Die 120 extra uren moeten worden opgenomen tussen 1 april en 30 juni. Deze 120 extra uren worden vrijgesteld van belastingen.
- Een versoepeling inzake flexibele werktijden, detachering en tijdelijk werk om de mogelijkheid tot het tijdelijk ter beschikking stelling van personeel van bedrijven aan kritieke sectoren (gedurende 3 maanden) te vergemakkelijken.
- Mogelijkheid om tijdskrediet tijdelijk te onderbreken
- Personen in tijdskrediet, loopbaanonderbreking en thematisch verlof kunnen dit tijdelijk onderbreken om terug aan het werk te gaan.
- De uitkering stopt wanneer men terug aan het werk gaat.
- Na de coronacrisis kan men het tijdskrediet, de loopbaanonderbreking en het thematisch verlof terug opnemen.
- Mogelijkheid om tijdens tijdskrediet, loopbaanonderbreking en thematisch verlof bij een andere werkgever te werken
- Enkel mogelijk in kritieke sectoren
- Slechts mogelijk gedurende 1 maand, wel verlengbaar met 1 maand
- Wanneer men bij een andere werkgever werkt, behoudt men 75% van zijn uitkering.
- Mogelijkheid tot afsluiten van korte opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur (minimaal 7 dagen)
- Voor kritieke sectoren
- Mogelijk gedurende 3 maanden
- Geen degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen gedurende 3 maanden
- Dit geldt voor de werknemers. Iets gelijkaardig geldt voor de artiesten
- Half overbruggingsrecht voor zelfstandigen in bijberoep en actief gepensioneerden
- Snellere terugbetaling btw-tegoeden
- Bedrijven die vóór 4 april hun btw-aangifte voor de maand februari indienen, zullen hun btw-tegoed ten laatste op 30 april uitbetaald krijgen. Dat betekent een versnelde terugbetaling van twee maanden. Het gaat om bedrijven die een maandaangifte doen.
- Voor kwartaalaangiftes geldt vandaag reeds een terugbetalingstermijn van 1 maand na afloop van de indieningstermijn; de aangiftetermijn voor kwartaalaangiften voor het eerste kwartaal 2020 werd vorige week reeds verlengd tot 7 mei 2020.
- Voordeligere regeling voor latere voorafbetalingen
- Zelfstandigen en bedrijven die tijdig voorafbetalingen doen, kunnen in normale omstandigheden rekenen op een belastingvoordeel. Hoe sneller men voorafbetaalt, hoe hoger het voordeel.
- Omdat heel wat zelfstandigen en vennootschappen door de coronacrisis met liquiditeitsproblemen kampen, is het voor hen vandaag moeilijk om de nodige voorafbetalingen te doen.
- Om te vermijden dat ze worden gestraft wanneer ze pas later dit jaar voorafbetalen, worden de voordelen voor de twee laatste kwartalen verhoogd. Dit geeft zelfstandigen en bedrijven extra ademruimte.
- Voor zelfstandigen stijgt het voordeel gekoppeld aan voorafbetalingen van de personenbelasting in het derde kwartaal van 2% naar 2,25%, in het vierde kwartaal stijgt het voordeel van 1,5% naar 1,75%.
- Voor vennootschappen stijgt het voordeel voor voorafbetalingen in het derde kwartaal van 6% naar 6,75%, in het vierde kwartaal gaat het voordeel van 4,5% naar 5,25%.
- Let wel: enkel vennootschappen die geen dividenden uitkeren of kapitaalsverminderingen uitvoeren tijdens de periode van 12 maart tot 31 december komen voor deze tijdelijke voordelige regeling in aanmerking.
- Steunmaatregelen voor de land- en tuinbouwsector
- Ter verduidelijking: de bovenstaande maatregelen gelden voor zelfstandigen en ondernemingen, en dus ook (waar van toepassing) voor zelfstandigen in de land- en tuinbouw. Bekijk dus goed de voorwaarden en websites in de bovenstaande opsomming van steunmaatregelen.
- Let wel op: een hinderpremie zal bijvoorbeeld niet mogelijk zijn voor de meeste land- en tuinbouwbedrijven, aangezien de premie enkel geldt voor die bedrijven die verplicht moeten sluiten. Bedrijven die hun locatie deels moeten sluiten, zoals de verbruikerszaal van een boerderij met hoeveverkoop of de marktverkoop moeten stopzetten, kunnen tot en met 19 mei 2020 wel aanspraak maken op een éénmalige hinderpremie.
- Bedrijven die niet verplicht moeten sluiten en meer dan 60% omzetverlies lijden in de maanden maart en april ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, hebben recht op de compensatiepremie van 3000 euro van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).
- Vele land- en tuinbouwbedrijven kampen met een tekort aan arbeidskrachten. De maatregelen in de strijd tegen het coronavirus zorgen er namelijk voor dat seizoensarbeiders niet tot in België geraken door reisbeperkingen. Daarom werden er belangrijke wijzigingen doorgevoerd wat betreft seizoensarbeid:
- Tijdelijk economisch werklozen kunnen tijdens de coronacrisis voortaan bijklussen in de land-, tuin- en bosbouw zonder verlies van hun uitkering. Naast het loon dat tijdelijk economisch werklozen zullen bijverdienen door hun nieuwe job, zullen ze 75% van hun tijdelijke werkloosheidsuitkering kunnen behouden. Ook studenten zullen in de land- en tuinbouw mogen worden ingezet.
- Lancering van de website helpdeoogst.be, waarop werkzoekenden en landbouwers terecht kunnen voor vacatures in de land- en tuinbouw.
- De quota of het aantal dagen die gelden voor seizoensarbeid, worden in 2020 verdubbeld voor de gelegenheidswerknemers in de land- en tuinbouwsector.
- 30 dagen worden 60 dagen (landbouw)
- 65 dagen worden 130 dagen (tuinbouw)
- 100 dagen worden 200 dagen (witloof-, champignon- en deel fruitteelt)
- Uitbreiding van het aantal dagen seizoensarbeid in de volledige fruitteeltsector van 65 naar maximum 100 dagen per kalenderjaar. Het gaat om maximum 33 % van het aantal gelegenheidswerknemers dat in het voorgaande jaar is tewerkgesteld door de onderneming. Een aanvraag moet worden ingediend bij het Paritair Comité en bij het Sociaal Fonds Tuinbouw. Door de verdubbeling van de quota voor 2020, wil dat dus ook zeggen dat er dit jaar 200 dagen seizoensarbeid in de fruitteelt is toegelaten.
- Het Departement Landbouw en Visserij heeft laten weten dat de indiendatum voor de verzamelaanvraag (perceelsregistraties en steunaanvragen) is uitgesteld tot 15 mei, zonder dat daarbij de uitbetalingstermijnen van de voorschotten directe steun aan de landbouwers in het gedrang komen.
- Specifiek voor een aantal sectoren, waaronder de sierteeltbedrijven, wordt via een noodfonds voorzien in een afzonderlijke vergoeding voor gemaakte kosten van bloemen en planten die niet tijdig verkocht geraken. (Het is nog niet duidelijk over hoeveel middelen dit noodfonds zal beschikken, noch welk aandeel voor de sierteelt gereserveerd wordt.)
- Land- en tuinbouwbedrijven die kampen met financiële problemen kunnen rekenen op een waarborgregeling. De tijdelijke waarborg komt er via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). De waarborg is toegankelijk voor bedrijven met een brutobedrijfsresultaat van minimaal 40.000 euro per bedrijfsleider. De aanvrager moet kunnen aantonen dat zijn of haar bedrijf negatieve gevolgen ondervindt zoals een omzetdaling of het niet tijdig kunnen verkopen van producten. Meer informatie vind je hier: https://lv.vlaanderen.be/nl/subsidies/vlif-steun/vlif-waarborgregeling-bij-uitzonderlijke-gebeurtenissen/vlif-waarborgregeling-0
- De dossiers van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) van de siertelers zullen versneld uitbetaald en afgehandeld worden. Ook voor de VLIF- investeringsdossiers van de andere sectoren wordt onderzocht welke dossiers en onder welke voorwaarden versneld kunnen worden uitbetaald.
- Voor de export zullen er ‘green lanes’ voorzien worden, waardoor de grenscontroles op voedingsproducten niet langer dan 15 minuten zouden mogen duren. In haar praktische richtlijnen van 30 maart maakt Europa ook een opening om seizoensarbeiders toe te laten. Het is nu aan de lidstaten om dit verder te concretiseren (bij ons: Nationale Veiligheidsraad).
- Europa heeft de staatssteun opgetrokken. Landbouwers kunnen een maximaal steunbedrag van 100.000 euro per bedrijf ontvangen. Bedrijven die zich bezighouden met de verwerking en afzet van voedsel komen in aanmerking voor een maximum van 800.000 euro. Dat bedrag kan worden aangevuld met de-minimissteun, een soort nationale steun die specifiek op de landbouwsector is gericht en die zonder voorafgaande goedkeuring van de Commissie kan worden toegekend. Het plafond voor deze steun werd onlangs verhoogd tot 20.000 euro en in specifieke gevallen tot 25.000 euro.
Noot: dit document werd opgemaakt op dinsdag 14 april 2020 op basis van de informatie die op dat moment beschikbaar was. Nieuwe maatregelen kunnen in de loop van de komende dagen worden aangekondigd.