Iraanse vrouwenrechtenprotesten
4 oktober 2022Stemming stijgende energieprijzen
5 oktober 2022Straatsburg – Vandaag debatteert het Europees Parlement in Straatsburg over het rechtsstaatmechanisme (het zogenaamde conditionaliteitsmechanisme) en de toepassing ervan op Hongarije. De regering Orban stelde verschillende maatregelen voor, maar deze voldoen niet om de opgeschorte fondsen zo maar uit te betalen.
Europarlementslid en lid van de LIBE Commissie, Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe) reageert: “Het is toch opmerkelijk dat nu de druk opgevoerd wordt, de regering van Orban plots een mildere toon aanslaat dan gewoonlijk en zelfs erkent dat er nog werk aan de winkel is om een einde te maken aan de onenigheid met de Commissie. Alleen gaat het niet over een politieke wil om te hervormen, maar praten ze ons enkel en alleen naar de mond om geld te los te peuteren. Het is goed dat de regering Orban eindelijk actie onderneemt, maar het is niet voldoende om de corruptie te stoppen, laat staan om van Hongarije een functionerende democratie te maken.Zo willen we onder andere dat ze werk maken van onafhankelijke media, een democratische kieswetgeving, seksuele en reproductieve rechten en de strijd tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid. Er moeten eerst grondige hervormingen komen, pas nadien kunnen we spreken over het uitbetalen van de fondsen. We zijn geen cash machine.”
Context
Het Conditionaliteitmechanisme koppelt de uitbetaling van EU-middelen aan de rechtsstaat die toezicht houdt op die subsidies. Op basis hiervan kan men de Raad aanbevelen de financiering van Hongarije op te schorten. De Commissie is in april 2022 een juridisch onderzoek gestart. Op 18 september stelde de Commissie uiteindelijk een schorsing van 65% voor van de fondsen in het kader van het cohesiebeleid en een verbod om juridische verbintenissen aan te gaan met de trusts van algemeen belang voor programma’s die in direct en indirect beheer worden uitgevoerd. De Raad heeft nu een maand de tijd om met gekwalificeerde meerderheid te besluiten of hij deze maatregelen aanneemt. Deze termijn kan in uitzonderlijke omstandigheden met maximaal twee maanden worden verlengd. In de tussentijd zal de Commissie de situatie volgen en de Raad op de hoogte houden van alle relevante elementen die van invloed kunnen zijn op haar huidige beoordeling. Hongarije heeft toegezegd de Commissie uiterlijk 19 november volledig te informeren over de uitvoering van de belangrijkste uitvoeringsmaatregelen.