EU-China top
5 april 2022Uitbreiding sancties tegen Rusland
5 april 2022Straatsburg – Na de verkiezingsoverwinning van Viktor Orban in Hongarije blijft de situatie van de rechtsstaat hoog op de Europese politieke agenda staan. Tijdens het vragenuurtje met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bevestigde von der Leyen aan de Europarlementsleden dat de Europese Commissie het rechtsstaatsmechanisme zal toepassen ten aanzien van Hongarije. Ze bevestigde eveneens dat de Europese herstelfondsen aan Polen niet zullen worden vrijgegeven bij haar bezoek aan Warschau op 9 april.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert op de aankondigingen: “Wij vragen al bijna anderhalf jaar om de toepassing van het mechanisme ten aanzien van Hongarije. En nu Orban opnieuw aan zet is in Hongarije, beslist de Europese Commissie dat de tijd gekomen is om het instrument in te zetten. Het is positief dat we eindelijk aan Orban tonen dat de EU geen cashmachine is en er weldegelijk regels te respecteren zijn. De Commissie had alleen veel vroeger moeten handelen. Want Orban zal zijn verkiezingsoverwinning nu zien als een vrijbrief om zijn illiberale en autoritaire koers te bestendigen. En dat is bijzonder slecht nieuws voor Europa en voor de democratie en rechtsstaat. Tijdens zijn speech naar aanleiding van zijn verkiezingsoverwinning wees Orban twee vijanden aan: de Oekraïense president Zelensky en de Europese Unie. We kunnen maar invloedrijk zijn buiten de Unie als we sterk zijn binnen de Unie. En dus kunnen we niet toelaten dat Orban Europa aanwijst als vijand. Het is duidelijk dat Orban zijn politiek niet alleen een bedreiging voor onze democratie en rechtsstaat is, maar ook voor onze veiligheid.”
“Wat betreft Polen, is het voor ons duidelijk dat de kwestie van de rechtsstaat volledig losstaat van de gevolgen die Polen ondervindt van de oorlog in Oekraïne. We moeten streng zijn op het gebied van de rechtsstaat – en dat betekent dat het rechtsstaatsmechanisme moet worden toegepast en dat we de herstelfondsen op dit moment niet kunnen vrijgeven– en solidair zijn met Polen wat betreft de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het is ironisch dat Polen en Hongarije, landen die nu in de frontlinie staan wat betreft de toestroom van Oekraïense vluchtelingen, nu beroep doen op Europese solidariteit terwijl zij net de landen waren die een gemeenschappelijk Europees asiel- en migratiebeleid gebaseerd op solidariteit tegenhielden in voorgaande crisissen. Hopelijk zullen zij leren uit deze situatie. Wij zullen hen hier alvast te gepasten tijde aan doen herinneren”, vervolgt Vautmans.
“De afgelopen weken is gebleken dat er behoefte is aan krachtige mechanismen tegen illiberale regimes. Laten we de instrumenten die we ter beschikking hebben dan ook consequent inzetten en geen duimbreed toegeven op onze waarden en principes”, besluit Vautmans.