Vacature: Europees parlementair medewerker
6 januari 2023Straatsburg – Vandaag was het weer zover. Commissievoorzitter, Ursula von der Leyen sprak het Europees Parlement toe in haar jaarlijkse ‘State of the Union’. Von der Leyen besprak een waaier aan thema’s, maar niet altijd verbonden aan concrete voorstellen. De komende 9 maanden tot aan de Europese verkiezingen worden het moment van de waarheid voor von der Leyen, en in de eerste plaats voor Europa.
Europees Parlementslid, Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert: ‘‘Op grote lijnen was de speech van von der Leyen gelukkig vrij liberaal. Zo besteedde ze terecht veel aandacht aan het steunen van onze industrie en het behouden van ons concurrentievermogen, maar dan weer minder aan de koopkracht van onze burgers. Miljardensubsidies uit China en de VS dreigen onze industrie kapot te maken. De Commissie lanceert terecht een anti-subsidieonderzoek naar elektrische voertuigen vanuit China en ik steun haar de-risking aanpak voor onze relaties met China. Nu moeten we vooral opvolging zien voor een Europees industriebeleid met concrete voorstellen en ambitieuze budgetten voor investeringen in strategische sectoren. Ook moeten we onze KMO’s steunen en hun rapportageverplichtingen verminderen met 25%, zoals von der Leyen terecht stelde. Op het gebied van landbouw, verwelkom ik de nieuwe strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in Europa. We moeten inderdaad juist samenwerken met onze boeren om uitdagingen aan te gaan en voedselveiligheid te garanderen. Dat moet de taak van ons landbouwbeleid zijn.’’
‘‘Wat voor mij duidelijk ontbrak waren sterke voorstellen voor een defensie-unie en het leveren van militair materiaal voor Oekraïne. Een geopolitiek Europa kan niet zonder een sterke Europese defensie-unie, met een versterkte Europese defensie-industrie en uiteindelijk een Europees leger, waarmee we de veiligheid op ons continent waarborgen. Op het gebied van de rechtsstaat en Europese waarden, kreeg ze voor haar nadruk op de rechten van vrouwen en de aanpak van geweld tegen vrouwen terecht een groot applaus. Maar de ondermijning van de rechtsstaat in Hongarije en Polen noemde ze niet. Onder von der Leyen heeft Europa geen enkele echte actie ondernomen tegen Polen en Hongarije. Onze Unie is geen cashmachine, maar een gemeenschap van waarden zoals respect voor de rechtsstaat. Europese waarden gaat ook over ons asiel- en migratiebeleid, een thema dat extremisten weer misbruiken in aantocht naar de verkiezingen. Von der Leyen benadrukte de nood van het Asiel- en Migratiepact, maar ondertussen flirt haar EVP met de populisten. Als we geen streng maar rechtvaardig migratiebeleid realiseren met de constructieve krachten in Europa, is dat een smet voor von der Leyen, maar eigenlijk voor heel Europa’’, vervolgt Hilde Vautmans.
‘‘Misschien wel het belangrijkste voor de toekomst van Europa, is het hervormen van Europa. Daar is onder von der Leyen geen enkele vooruitgang op geboekt. Zeker als de Unie in de toekomst gaat uitbreiden tot 30 of 32 lidstaten, waar von der Leyen ook op hintte, kunnen we enkel efficiënt optreden met andere besluitvorming. Dat betekent het afschaffen van de unanimiteit en besluiten nemen met meerderheid van stemmen. Zodat Polen een Hongarije niet telkens elke vooruitgang op belangrijke dossiers blijven blokkeren. Op tal van dossiers zal het succes van von der Leyen vallen of staan met de aankomende negen maanden. Die negen maanden tot de Europese verkiezingen, worden het moment van de waarheid voor Ursula von der Leyen, en in de eerste plaats voor Europa’’, besluit Hilde Vautmans.