Europese energie- en defensieplannen
18 mei 2022Formele opschorting toetredingsgesprekken Turkije
6 juni 2022Brussel – Het Europees Parlement wil dat er een nieuw veerkrachtpakket komt om de impact van de oorlog in Oekraïne voor burgers en bedrijven op te vangen en dat de lijst van gerichte persoonlijke sancties verder wordt uitgebreid. Dat staat in een resolutie waarover de Europarlementsleden vandaag stemmen. Daarnaast zal het Europees Parlement vandaag ook goedkeuring geven aan een versterkt mandaat voor Eurojust, het Europees agentschap voor justitiële samenwerking in strafzaken, zodat het bewijsmateriaal over gepleegde misdaden in Oekraïne kan verzamelen, analyseren, bewaren en waar nodig uitwisselen met bevoegde instanties.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “We moeten samen, op Europees niveau, de gevolgen van deze oorlog voor onze burgers, gezinnen en bedrijven opvangen. Als we hier willen uitkomen, zullen we veel meer samen moeten optrekken, als één blok. Daarom stemt het Parlement vandaag een resolutie, op initiatief van onze liberale fractie, waarin we een aantal ambitieuze maatregelen vragen om de slagkracht van de EU te versterken. Hierin zit ook de oprichting van een nieuw EU-fonds voor strategische autonomie (“SAFE”) van meerdere miljarden. Zo kunnen we investeren in de toekomst, onder meer in energieonafhankelijkheid, defensiecapaciteiten en cyberveiligheid, maar ook om bedrijven, landbouwers en gezinnen te helpen bij het opvangen van de gevolgen van de oorlog. De strategische autonomie van de EU wordt op die manier ook vergroot. Onze fractie wil middelen halen uit ongebruikte reserves en een herziene meerjarenbegroting dat de focus legt op nieuwe prioriteiten.”
“Tot slot vragen we ook dat de lijst van persoonlijk gerichte sancties wordt uitgebreid tot Europese leden van raden van bestuur van grote Russische ondernemingen, waaronder voormalig bondskanselier Gerhard Schröder. Deze resolutie omvat alle domeinen, gaande van de plaats van jongeren op de arbeidsmarkt, als opnieuw onze voedselzekerheid en energie, tot kinderen in migratie. Dit toont dat de oorlog werkelijk overal gevoeld wordt. In elk gezin, in elke sector, in elk segment van de samenleving. Alleen een Europees antwoord kan hier het hoofd aan bieden”, gaat Vautmans verder.
“Als we Poetin en de verantwoordelijken voor de oorlogsmisdaden gepleegd in Oekraïne niet ter verantwoording roepen, dan falen we als internationale gemeenschap. Enkel gerechtigheid zal de diepe wonden van de Oekraïense bevolking kunnen helen”, stelt Hilde Vautmans. Ze is dan ook tevreden dat Eurojust een belangrijke bijdrage zal kunnen spelen bij het verzekeren van gerechtigheid voor de gruwelijkheden gepleegd in Oekraïne. “Het verzamelen van bewijsmateriaal is een huzarenwerk en we moeten kost wat kost vermijden dat belangrijk bewijsmateriaal niet tot bij de juiste instanties geraakt. Er is een belangrijke coördinerende rol weggelegd voor Eurojust bij het centraliseren van dit bewijsmateriaal en ik steun dan ook ten volle dat we die rol vandaag toekennen aan Eurojust. Onze bijdrage aan nationale en internationale onderzoeken zal zo ook doeltreffender zijn”, besluit Vautmans.