“Positieve punten, maar wrang gevoel bij afkopen solidariteit”
23 september 2020“Oorspronkelijke doelstelling van 55% behouden”
6 oktober 2020Vandaag stelde de Europese Commissie het eerste EU-brede verslag over de rechtsstaat voor. Het verslag, dat vanaf nu jaarlijks zal worden gepubliceerd, behandelt zowel de situatie van de rechtsstaat in de EU als in elke afzonderlijke lidstaat.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert tevreden: “Zonder respect voor de rechtsstaat kan onze Unie niet functioneren, daar zijn we het allemaal over eens. Toch zagen we de afgelopen jaren dat de Commissie de tools mist om schendingen daadkrachtig aan te pakken. Daarom ben ik blij dat we vandaag een nieuwe stap kunnen zetten in de creatie van een écht en uitgebreid Europees rechtsstaatsmechanisme, iets dat we dringend nodig hebben. Voor het eerst zullen alle lidstaten met elkaar worden vergeleken op basis van objectieve criteria. Belangrijk, want in de oostelijke lidstaten heerst steeds meer het gevoel dat enkel zij geviseerd worden. Hopelijk komt er zo snel een grondig en inclusief debat op gang over het belang van onze rechtsstatelijke cultuur in Europa. Want hoe je het draait of keert, voorkomen is altijd beter dan genezen. Toch moeten we ook realistisch zijn. Met deze jaarlijkse rapporten gaan we onliberale democratieën zoals die van Orban en Kaczynski niet zomaar een halt kunnen toeroepen. Daarvoor hebben we stevigere munitie nodig, in de vorm van conditionaliteit van EU-middelen aan respect voor de rechtsstaat. Momenteel onderhandelt het Europees Parlement hierover met de Raad. Die onderhandelingen lopen moeilijk, de bazooka die nodig is begint steeds meer op een waterpistooltje te lijken. Ons standpunt hierover is duidelijk. Geen meerjarenbegroting zonder een solide rechtsstaatmechanisme.”
Ook België komt aan bod in het rapport.
“Het rapport gaat zeer breed, van onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de media tot corruptie op verschillende niveaus. Geen enkel land scoort perfecte punten, ook België niet. Ons gerechtelijk apparaat, bijvoorbeeld, staat nog voor heel wat uitdagingen wat betreft beschikbare middelen, personeel en digitalisering. Dit komt natuurlijk niet als een verrassing. Ik las zonet in het kersverse regeerakkoord dat de nieuwe regering onder andere stevig zal investeren in justitie, en dan vooral in personeel, informatisering en gebouwen. Perfecte timing zou ik zeggen,” aldus Vautmans.