Europees Parlement in debat over coronavirus
10 maart 2020“Wacht niet met activeren crisismaatregelen landbouw”
24 maart 2020Brussel — Net als andere sectoren wordt de Europese mode-industrie genadeloos getroffen door de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Modezaken vrezen dat de economische schade voor hen enorm zal zijn. Europese Parlementsleden Guy Verhofstadt en Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe) roepen in een open brief aan Eurocommissaris Thierry Breton op tot actie.
Europese Parlementsleden Guy Verhofstadt en Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “De impact van de coronacrisis op onze Europese economie is enorm. Overal in Europa worden draconische maar noodzakelijke maatregelen genomen, zoals het tijdelijk sluiten van niet-essentiële winkels. Ook de meeste modewinkels zijn ondertussen al in bijna heel Europa gesloten. Tot nu toe is er veel aandacht besteed aan de impact van het coronavirus op de horeca. Toch zijn er nog heel wat andere sectoren, zoals de mode-industrie, die hier enorm onder lijden.”
“Het probleem is dat de meeste kledingwinkels hun stock voor de volgende zes maanden hebben aangekocht voordat de sluitingsmaatregelen in werking traden. Zij vrezen terecht dat van zodra deze maatregelen niet meer van toepassing zullen zijn, de verschillende winkels elkaar kapot zullen concurreren door riante kortingen te geven om toch maar van hun stock af te geraken. Zo gaan we naar een race to the bottom, wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn”, aldus Verhofstadt en Vautmans.
In de open brief gericht aan Thierry Breton, Europees Commissaris voor de Interne Markt, wordt opgeroepen om dringend de nodige maatregelen te nemen ter bescherming van de mode-industrie in Europa. Bovendien wordt er gevraagd om deze kwestie aan de kaak te stellen en te bespreken met de bevoegde EU-ministers.
“We hebben twee maatregelen met directe positieve effecten op de modesector voor ogen. In de eerste plaats moeten we de traditionele zomersolden dit jaar uitstellen van juli naar midden augustus. De normale verkoop ligt nu nog zeker een tijdje stil, dus het zou absurd zijn zo vroeg al met een uitverkoop te beginnen. Hetzelfde geldt voor de wintersolden. Die verschuiven we best van januari naar februari. Ten tweede moeten we voorkomen dat door een verschil in regelgeving de kledingwinkels in de ene lidstaat een concurrentieel voordeel ten opzichte van de kledingwinkels in de andere lidstaat krijgen. Daarom wordt het hoog tijd dat we werk maken van een gemeenschappelijke regeling voor het begin van de seizoensverkopen in Europa”, besluiten Guy Verhofstadt en Hilde Vautmans.