EU roept op tot humanitaire pauzes en corridors
13 november 2023Europees Parlement vraagt om hernieuwd EU-China beleid
16 november 2023Brussel – Vandaag heeft de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en Binnenlandse Zaken van het Europees Parlement na maandenlange onderhandelingen bijna unaniem ingestemd met de nieuwe Europese verordening om online seksueel kindermisbruik te voorkomen en te bestrijden. De wetgeving zal onlinediensten zoals Facebook en Instagram verplichten om het risico op seksueel kindermisbruik te verminderen alsook misbruikbeelden op te sporen en offline te halen. Het dossier lag vooral gevoelig vanwege de balans tussen het beschermen van kinderen en de zorgen omtrent privacy.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), covoorzitter van de Intergroep Kinderrechten en schaduwrapporteur voor de nieuwe wetgeving, verwelkomt het akkoord: ‘‘Met dit evenwichtige resultaat zullen we onze kinderen online beter beschermen, maar ook de privacy en vertrouwelijke communicatie van burgers waarborgen. Als liberaal zijn beide voor mij cruciaal. We hebben nood aan permanente dwingende Europese wetgeving, want de tijdelijke wetgeving op vrijwillige basis loopt af in augustus 2024 en het aantal rapporten van kindermisbruik is explosief gestegen de laatste jaren. Met dit voorstel zetten we een grote stap vooruit om het internet veiliger te maken. Internetgiganten zoals Facebook, Instagram en WhatsApp zullen beelden van kindermisbruik op moeten sporen en offline halen, zowel voor beelden die reeds bekend zijn bij opsporingsdiensten alsook nieuwe beelden. Vooral op het vlak van preventie hebben we het voorstel een pak verbeterd. Diensten zullen maatregelen moeten nemen om het risico op kindermisbruik te beperken. Pornosites, aanbieders van games en platforms die zich direct op kinderen richten zoals YouTube Kids, zullen een reeks voorgeschreven maatregelen moeten nemen. Zo voorkomen we dat nog meer kinderen slachtoffer worden. Het nieuw op te richten EU-centrum tegen kindermisbruik wordt cruciaal in het ondersteunen van de lidstaten en opsporingsdiensten, maar vooral de slachtoffers. Na mijn voorstel zou dit Centrum na 9 maanden operationeel moeten kunnen zijn. Als een vrouw in 9 maanden een kind kan baren, dan kan dat Centrum ook in 9 maanden tijd functioneren. Over de locatie van dit Centrum zullen het Parlement en de Raad onderhandelen, maar wat mij betreft komt het in ons land.’’
‘‘Tegelijkertijd hebben we het voorstel enorm verbeterd op vlak van proportionaliteit, privacy en het recht op vertrouwelijke communicatie. Deze rechten zijn voor mij als liberaal cruciaal. Scanning wordt beperkt tot specifieke gebruikers, groepen of kanalen, indien er verdenking bestaat van betrokkenheid bij kindermisbruik. Een juridische instantie zal hier altijd eerst toestemming voor moeten geven. Er zal dus geen sprake zijn van een algehele scanning of monitoring van privéberichten, want dat zou ik als liberaal nooit accepteren. Verder wilde de Europese Commissie ook versleutelde berichten kunnen scannen, waarvan de inhoud niet kan worden achterhaald zonder de versleuteling te verbreken. Dit hebben we uit het voorstel gehaald, omdat versleuteling op bijvoorbeeld WhatsApp essentieel is voor vertrouwelijke communicatie. Als EU hebben we de morele plicht om dit voorstel zo snel mogelijk af te ronden. Wij als Europees Parlement hebben onze taak gedaan, en ik roep de Raad van de Europese Unie op om ons voorbeeld te volgen en met een evenwichtige positie te komen zodat de onderhandelingen kunnen beginnen. We hebben laten zien dat we kinderen en privacy tegelijkertijd kunnen beschermen’’, besluit Hilde Vautmans.