Nood aan Raadsformatie voor Gelijkheid
16 juni 2020“EU moet haar economisch gewicht meer gebruiken”
18 juni 2020Brussel — Vandaag debatteert het Europees Parlement over hoe het verder moet met de onderhandelingen over een nieuw partnerschap tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Na vier rondes zijn die onderhandelingen in het slop geraakt, en eerder deze week bevestigde de Britse premier Boris Johnson dat de overgangsperiode niet zal worden verlengd. De Parlementsleden willen dat er zo snel mogelijk constructief onderhandeld wordt zodat er voor het verstrijken van de deadline een akkoord kan worden geratificeerd.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “De EU heeft altijd open kaart gespeeld over hoe zij de toekomstige relatie met het VK ziet. We deinzen niet terug voor een ambitieus en verregaand partnerschap, maar uiteraard gaan we geen cadeaus uitdelen. Ik kan het niet genoeg benadrukken: behoud van de integriteit van onze interne markt, een gelijkspeelveld tussen Britse en Europese bedrijven en het respecteren van onze Europese basisnormen en standaarden. Dat zijn wat mij betreft essentiële voorwaarden. En die zijn zeker redelijk en fair. De onderhandelingen van de voorbije maanden verliepen erg moeizaam. Dat de Britten nu ook nog eens halsstarrig blijven vasthouden aan de deadline van de overgangsperiode zet alleen maar extra druk op de ketel. De tijd tikt genadeloos verder, maar we mogen als onszelf niet verloochenen en onze principes zomaar opgeven voor een partnerschapsakkoord.”
Michel Barnier en zijn team klagen dat de Britten zich weinig constructief opstellen. Cruciale punten uit de Politieke Verklaring worden zomaar aan de kant geschoven, en het VK zou enkel willen onderhandelen over voor hen gunstige voorwaarden.
“Coronacrisis of niet, het is nu echt wel vijf voor twaalf. Na hun ontmoeting van maandag verkondigden de leiders dat er een nieuw momentum nodig is. We stevenen af op misschien wel de grootste crisis van de laatste decennia. Is dat dan niet genoeg? Er zijn enorme opportuniteiten te rapen voor beide partijen, maar zonder attitudewijziging van de onderhandelaars wordt dit een drama. Ook het voortdurende cherry picking van de Britse regering moet stoppen. Je kan toch niet verwachten dat een handelsblok met zo’n 450 miljoen inwoners helemaal ombuigt voor de eisen van een oud lid – dat er nota bene zelf is uitgestapt? We moeten zoeken naar raakvlakken en van daaruit verder werken, want er staat te veel op het spel, ook voor onze Vlaamse bedrijven bij wie het water nu al aan de lippen staat. Afgelopen maanden discussieerden we nog over de vraag of we een harde of zachte Brexit zouden krijgen. Nu is die vraag helemaal niet meer aan de orde. De echtscheiding zal hoe dan ook abrupt zijn, maar ik maak me nu toch wel stilaan zorgen over een no-deal scenario. Onze economieën zullen jaren nodig hebben om over deze crisis heen te komen, een extra klap als deze kunnen we echt wel missen,” aldus Vautmans.