Voor eens en altijd komaf met uurwissel
27 oktober 2019vautmans pleit voor overleg: “waarom geen OCMW voor dieren?”
23 december 2019Begin deze maand kondigde een Oegandees regeringslid nieuwe wetgeving aan gericht tegen de LGBTQ-gemeenschap. Holebi’s en transgenders hebben het al lange tijd zwaar te verduren in het centraal Afrikaans land. Het Europees Parlement sprong deze week in de bres en stemde donderdag een resolutie die de situatie in Oeganda aankaart. Daar mag het niet bij blijven, vindt Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld).
Hetero, holebi of transgender, het maakt niet uit. Dat iedereen daar vrij in is, daar ben ik rotsvast van overtuigd. Onbegrijpelijk dus dat anno 2019 dat nog niet overal is doorgedrongen. Zo kondigde de regering van Oeganda recent nieuwe wetgeving aan gericht tegen holebi’s en transgenders. Zelfs de doodstraf kwam ter sprake. Het land is niet aan zijn proefstuk toe. In 2014 nam het al eens een wansmakelijke ‘Anti-Homoseksualiteitswet’ aan waarop het aantal aanvallen op holebi’s en transgenders vertienvoudigde. Die wet werd gelukkig enkele maanden later door het grondwettelijk hof vernietigd, maar ondertussen had de regering wel mooi een walgelijk signaal gegeven aan de bevolking: ‘gay is not ok’.
De situatie in Oeganda is ronduit dramatisch. De regering behandelt holebi’s en transgenders echt als tweederangsburgers. Hun recht op vrije meningsuiting wordt met de voeten getreden en van gelijke sociale rechten is al helemaal geen sprake. Door die constante stigmatisering van bovenaf worden haat en vooroordelen in de hand gewerkt. Dat leidt tot gruwelijke drama’s. Begin deze maand nog werd de 28-jarige Brian Wasswa vermoord in zijn eigen huis. Brian was juridisch medewerker voor een organisatie die rechtsbijstand verleent aan kwetsbare minderheidsgroepen, waaronder de LGBTQ-gemeenschap. Hij was een geliefd en toegewijd lid van zijn lokale gemeenschap die op brutale wijze om het leven werd gebracht. De aankondiging van de nieuwe wetgeving kwam enkele dagen na zijn dood. Wat voor boodschap geef je dan als regering? Neem bijvoorbeeld de retoriek van Simon Lokodo, minister van staat voor Ethiek en Integriteit. Stephen Fry, de Engelse schrijver en acteur, voelde Lokodo destijds aan de tand over zijn homofobe uitspraken. Tijdens dat interview praatte Lokodo openlijk de verkrachting van vrouwen goed omdat dat ‘natuurlijk’ zou zijn. In de uren na het interview zou Fry geprobeerd hebben om zelfmoord te plegen omwille van Lokodo’s homofobe uitspraken. Zo’n ‘leiders’ hebben bloed aan hun handen.
Als reactie op de recente gebeurtenissen in het land kon het Europees Parlement niet stilzitten. Niets doen zou catastrofaal zijn voor de lokale holebi’s en transgenders. Gisteren namen we daarom een resolutie aan waarin we onze bezorgdheid en verontwaardiging uitdrukken over de situatie in Oeganda. De opruiende retoriek van Lokodo wordt ook scherp veroordeeld in de tekst. Druk werkt. Door de toenemende internationale kritiek heeft de Oegandese regering intussen aangekondigd dat ze zal afzien van de nieuwe wetgeving. Maar daar stopt het niet. Oeganda moet, net als 69 andere landen in de wereld, homoseksualiteit decriminaliseren. We moeten dringend paal en perk stellen aan het geweld en de discriminatie die holebi’s en transgenders dag in dag uit ondergaan. Onze strijd is nog niet gestreden. Maar we zetten hem met volle moed voort.
Want liefde is liefde, waar ook ter wereld.