Hilde Vautmans overhandigt laars met boodschap aan Landbouwminister Clarinval
15 oktober 2020“Strijd tegen radicalisering en gewelddadig extremisme moet prioriteit blijven”
19 oktober 2020Brussel – Het is de week van de waarheid voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2021-2027. Meer dan twee jaar na het wetsvoorstel van de Commissie stemt het Europees Parlement deze week over het pakket.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe), en lid van de landbouwcommissie van het Europees Parlement: “Hoe combineer je een fors verminderd landbouwbudget met grotere duurzaamheidsvereisten, en garandeer je tegelijkertijd een leefbaar inkomen voor de boeren? Dat was dé sleutelvraag voor de hervorming van het GLB. Een meer prestatie- en doelgericht GLB is ons antwoord. Er zal daarvoor meer flexibiliteit aan de lidstaten worden toegekend, zodat zij maatregelen op maat van de bedrijven kunnen uitwerken. We moeten rekening houden met de realiteit: je kan van een Spaanse sinaasappelteler niet verwachten op eenzelfde manier zijn of haar CO2-uitstoot te verminderen als een Belgische varkenshouder. Lidstaten en boeren hebben eigen uitdagingen en mogelijkheden, en gezien het lager budget is het cruciaal de middelen efficiënter in te zetten. Let op: dit is geen hernationalisering. Lidstaten stellen strategische plannen op en krijgen meer verantwoordelijkheden, maar Europa bepaalt nog altijd de doelstellingen, keurt de strategische plannen goed, zie toe op de naleving en verwacht ook prestatieverslagen over de geboekte vooruitgang.”
De groene architectuur staat centraal in de hervorming van het GLB.
“Nieuw zijn de ecoregelingen, waar wij als Renew hard voor gevochten hebben. Het huidige conditionaliteitssysteem stimuleerde niet voldoende, en vergroeningsmaatregelen worden nu vaak als extra kost gezien. De ecoregelingen werken andersom: daar word je financieel beloond als je inspanningen doet voor het milieu en die resultaten kan aantonen. Wens je als boer niet mee te doen aan die ecoregelingen? Dan hoeft dat niet en je krijgt nog steeds een basisbetaling tegen bepaalde randvoorwaarden. Maar wil je meer doen, dan krijg je bovenop die basisbetaling extra steun. Voorbeelden van ecoregelingen zijn divers: van inspanningen om de waterkwaliteit te bevorderen door reductie van kunstmest, tot de implementatie van bloemenstroken voor het verbeteren van de biodiversiteit tot precisielandbouw. Het is vooral belangrijk dat lidstaten met voldoende ecoregelingen komen, zodat onze boeren voldoende keuze hebben en maatregelen op maat kunnen nemen.” vervolgt Vautmans.
“Boeren blijven in het nieuwe GLB directe inkomenssteun ontvangen, in totaal 60% van de budgetten van de eerste pijler. Dat was vroeger hoger, maar je kan de basisbetaling aanvullen via de ecoregelingen. Ik besef dat het nieuwe GLB en de verschuiving van ‘compliance’ naar ‘performance’ inspanningen zal vergen van onze boeren, maar dit is een stap die we moeten nemen willen we een duurzaam en leefbare landbouwsector garanderen.”, besluit Hilde Vautmans.
Op dinsdagvoormiddag debatteert het Europees Parlement en van woensdag tot en met vrijdag vinden de stemmingen plaats. Indien de 3 GLB dossiers worden goedgekeurd, starten de onderhandelingen met de Raad en de Europese Commissie. Het nieuwe GLB zal evenwel niet op tijd van start kunnen gaan op 1 januari 2021. Daarom werd er eerder een transitieregeling uitgewerkt die de voortzetting van de toepassing van de huidige regels en ononderbroken betalingen voor landbouwers en andere begunstigden moet waarborgen.