Vautmans: “Strijd tegen vrouwelijke genitale verminking moet aan de top van de agenda staan”
12 februari 2020Nieuwe EU-missie moet wapenembargo tegen Libië afdwingen
18 februari 2020Straatsburg – Het Europees Parlement keurde vanmiddag een resolutie goed omtrent kinderarbeid in mica-mijnen op Madagaskar. Wereldwijd zijn er vandaag nog 152 miljoen kinderen betrokken bij kinderarbeid, dat is één kind op tien. Vooral in Afrika is het probleem groot en met name in Madagaskar, waar bijna de helft van alle kinderen betrokken is bij kinderarbeid. Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe) plaatste de resolutie op de agenda van de plenaire vergadering. Met de resolutie wil ze meer aandacht voor de problematiek met als doel tegen 2025 kinderarbeid de wereld uit te bannen.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe), tevens covoorzitter van de Intergroep Kinderrechten in het Europees Parlement, is blij met de resolutie: “Sinds 2000 is het aantal kinderen betrokken in kinderarbeid met 94 miljoen gedaald. Dat is goed nieuws, al betekent dit dat – mochten we huidige mate van vooruitgang aanhouden – er in 2025 nog zo’n 121 miljoen kinderen betrokken zullen zijn bij kinderarbeid terwijl ons doel is om tegen 2025 kinderarbeid uit te roeien. Er zijn dus extra inspanningen nodig willen we duurzame ontwikkelingsdoelstelling 8.7 halen. Met deze resolutie zetten we de problematiek alvast hoog op de Europese agenda.”
Vorig jaar kwam Terre Des Hommes met een alarmerend rapport over kinderarbeid in de mijnen op Madagaskar. Daarin werd vastgesteld dat er naar schatting ongeveer 11 000 kinderen werken in de mica-sector in Madagaskar.
Hilde Vautmans: “Het is hallucinant dat vandaag bijna de helft van alle kinderen op Madagaskar betrokken zijn bij kinderarbeid. 86 000 kinderen werken er vandaag in de mijnen, waarvan 11 000 in mica-mijnen. De kinderen worden er blootgesteld aan zware werkomstandigheden en risico’s terwijl ze eigenlijk naar school zouden moeten gaan en zouden moeten dromen van wat ze later willen gaan doen.”
“Het uitroeien van kinderarbeid is natuurlijk geen evidentie en vergt een aanpak op meerdere vlakken. Het zijn vooral de grondoorzaken waarop we ons moeten richten, denk aan de aanpak van armoede, ongelijkheid, gebrek aan sociale voorzieningen of gebrek aan degelijke jobs voor ouders. En dat vergt een aanpak op lange termijn. De EU kan hier haar steentje bijdragen door in dialoog te treden met de autoriteiten in Madagaskar, door in haar extern optreden deze problematiek als een prioriteit te behandelen alsook door zelf te streven naar een nultolerantiebeleid t.a.v. kinderarbeid in onze toeleveringsketen. Laten we de komende jaren gebruiken om hiervan werk te maken, niet alleen in Madagaskar maar wereldwijd. De uitroeiing van kinderarbeid tegen 2025 moet ons streefdoel blijven”, vervolgt Vautmans.
De Europese Commissie komt weldra met een alomvattende strategie omtrent kinderrechten. De Europese Parlementsleden willen alvast dat de strategie voldoende inzet op de aanpak van de grondoorzaken van kinderarbeid.