Dochter Ilham Tohti neemt Sacharovprijs van vader in ontvangst
18 december 2019Bescherming bestuivers moet versnelling hoger
18 december 2019Straatsburg – Vandaag stemde het Europees Parlement een resolutie waarin het de premier van Malta, Joseph Muscat, indirect oproept om ontslag te nemen. De premier ligt al langer onder vuur nu uit het moordonderzoek op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia zou blijken dat personen uit zijn onmiddellijke entourage betrokken zouden zijn.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) spreekt klare taal: “Het Europees Parlement stelt zich terecht vragen bij de integriteit van het moordonderzoek. Gezien de vermeende betrokkenheid van personen uit de nabije cirkel van premier Muscat brengt zijn aanwezigheid het onderzoek in gevaar. De gruwelijke moord op Daphne is in feite symptomatisch voor wat er al veel langer ettert in Malta. Er is iets grondig mis in Malta: de scheiding der machten staat onder druk, corruptie tiert er welig tot op het hoogste politieke niveau en de persvrijheid wordt er systematisch beknot. Dat zijn toestanden een EU-lidstaat onwaardig. Daarom roepen we vandaag de Europese Commissie op om snel werk te maken van een dialoog met Malta en vragen we dat ze alle mogelijke middelen inzet om de rechtstaat zo snel mogelijk te herstellen. Bovendien tonen de recente ontwikkelingen, ook in andere lidstaten zoals Polen en Hongarije, nogmaals aan dat we dringend nood hebben aan een jaarlijkse screening van de toestand van de democratie, mensenrechten en de rechtstaat in EU lidstaten. Ik hoop dat Commissaris voor Justitie, Didier Reynders hier snel werk van maakt.”
Het Europees Parlement is ook zeer kritisch voor Malta’s systeem van zogenaamde ‘gouden paspoorten’. Via dat systeem kunnen rijke personen tegen betaling de Maltese nationaliteit krijgen onder voorwaarden die minder streng zijn dan de gewone naturalisatieregelingen.
“Enerzijds proberen we mensensmokkel tegen te gaan en illegale migratie aan banden te leggen, en anderzijds zijn er lidstaten die EU-burgerschap uitreiken aan de hoogste bieders. Dit is toch de wereld op zijn kop. Het systeem van gouden paspoorten treft de hele Europese Unie. Eenieder die de Maltese nationaliteit verkrijgt, verwerft tegelijk EU-burgerschap met alle bijkomende rechten zoals bijvoorbeeld het recht op vrij verkeer, het recht om economische activiteiten uit te oefenen binnen de interne markt en zelfs actief deel te nemen aan de Europese politiek. Dit heeft dus gevolgen voor alle lidstaten. Bovendien is zo’n stelsel niet alleen ronduit willekeurig en discriminerend, het leidt ook nog eens tot veiligheidsrisico’s. Het kan toch niet dat EU-burgerschap gewoon te koop wordt aangeboden. Ook hier verwachten we actie van de Europese Commissie om deze praktijk snel aan banden te leggen.” aldus Vautmans.