Akkoord over EU Digitaal Covid certificaat
20 mei 2021Tijdelijke afwijking e-privacyrichtlijn: onmisbare schakel in strijd tegen seksueel misbruik
26 mei 2021Brussel – Vandaag, op de internationale dag voor de vermiste kinderen, trekken kinderrechtenorganisaties opnieuw aan de alarmbel en vragen ze aandacht voor de verdwijning van minderjarigen en het belang van het 116000 nummer in de zoektocht naar hen. Hilde Vautmans vraagt alvast meer aandacht voor kinderen in migratie, want zij mogen we zeker niet vergeten. Volgens Missing Children Europe, de koepelorganisatie van de hotlines (te bereiken op het nummer 116 000) in Europa, steeg het aantal gevallen van vermiste niet-begeleide minderjarigen op de vlucht met 20% tijdens het afgelopen jaar.
Europarlementslid en covoorzitter van de Intergroep voor kinderrechten, Hilde Vautmans (Renew, open Vld) reageert:
“Laat ons vandaag de kinderen in migratie niet vergeten! Vorige maand nog kwam Lost in Europe naar buiten met een cijfer van 18.000 verdwijningen tussen begin 2018 en eind 2020. Bovendien verdwenen er naar schatting reeds zo’n 30.000 minderjarigen tussen 2014 en 2017. Vandaag stelt Missing Children Europe ook vast dat vorig jaar meer dan de helft (57%) van de vermiste kinderen in migratie niet werden teruggevonden. De voornaamste reden dat zoveel kinderen verdwijnen is hun verlangen om herenigd te worden met familieleden. De formele procedures duren lang en dat zet kinderen helaas aan om te vertrekken uit de opvangcentra en om te proberen zelf hun familieleden te bereiken. Deze kinderen hebben al genoeg geleden en deze schokkende cijfers tonen klaar en duidelijk aan dat ons huidig systeem niet werkt. We hebben nood aan duidelijke en eenvoudige regels die de mensenrechten respecteren en kinderen op de voorgrond plaatsen, betere en kindvriendelijke procedures die kinderen niet afschrikken en meer samenwerking tussen de betrokken nationale autoriteiten om op een gecoördineerde en efficiënte manier actie te ondernemen wanneer een kind verdwijnt. Volgens Missing Children Europe was het jongste kind in migratie dat vorig jaar verdween amper vier jaar oud. Het Europees migratiebeleid wordt momenteel uitgetekend en hier moeten de belangen en bescherming van – voornamelijk niet-begeleide – kinderen duidelijk worden ingebed.”
“Ik ben er mij van bewust dat deze eeuwigdurende pandemie ons allemaal wel raakt, maar dit kan niet gebruikt worden als uitvlucht, noch ontslaat het ons, beleidsmakers van onze verplichtingen. Integendeel, meer dan ooit is de nood nu net het hoogst, want de pandemie heeft net de meest kwetsbaren onder ons nog kwetsbaarder gemaakt. Een kind is steeds, eerst en vooral een kind, laat ons dat nooit vergeten. Uiteindelijk is het onze verantwoordelijkheid om alle kinderen te beschermen, of het nu gaat over een Belgisch of Afghaans kind. Laat ons er samen voor zorgen dat deze generatie niet verloren gaat. Kinderen zijn onze toekomst”, besluit Vautmans.