Europese energie- en defensieplannen
18 mei 2022Herziening ETS weggestemd
8 juni 2022Straatsburg – Het Europees Parlement stemt vandaag over het meest uitgebreide klimaatpakket ooit. Met het Fit for 55-pakket moet de klimaatverandering bestreden worden door de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% te verminderen. Alleen zo kunnen we klimaatneutraliteit tegen 2050 behalen.
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “De komende jaren zijn cruciaal om de klimaatverandering aan te pakken. De gesprekken rond Fit for 55 werden al eerder opgestart, maar moesten wijken om eerst de Covid-19-pandemie aan te pakken. Ook de oorlog zet onze blik scherp op deze klimaatpakketten. Maar het is nu meer dan ooit tijd om over te gaan tot effectieve doelstellingen en wetgevingen, of we kunnen onze belofte van klimaatneutraliteit in 2050 niet nakomen. We hebben vorig jaar een klimaatwet gestemd, we moeten ons daar nu voor engageren. Klimaatrampen kosten ons nog veel meer. Onze ambitieuze doelstellingen kunnen we maar halen met ook gekoppelde ambitieuze maatregelen. Dit klimaatpakket vormt een goede balans tussen de doelstellingen die we willen bereiken en de ondersteuning van individuen, bedrijven en sectoren. Zo komen we tot een duurzame economie die tewerkstelling schept en waar we investeren in innovatie en nieuwe technologieën.“
“Maar we moeten ook waakzaam blijven. De energiefactuur is nu al torenhoog, het is niet het moment om extra te taxeren op gebouwen en transport van individuen. Dit was wel de initiële bedoeling van de Europese Commissie, namelijk een uitbreiding van de Europese handel in uitstootrechten naar individuen op vlak van infrastructuur van gebouwen en vervoer. Dit ging voor ons een stap te ver en hebben we er ook uit gestemd. Zo geven we als Parlement een duidelijk signaal. Onze burgers nu extra in de kosten jagen kan echt niet. Het is zeker van belang dat we het plan uitvoeren, maar wij vragen dit op een andere manier te doen en in fases. Zo zouden we starten met een uitbreiding van het ETS naar de commerciële sector en pas later verbinden we ook de gezinnen aan deze doelstelling, mét een prijsplafond. Zo blijven we erop toezien dat de ambities de mogelijkheden niet overstijgen. Bedrijven en burgers moeten worden ondersteund. In deze belangrijke transitie naar een koolstofvrije economie dragen we er zorg voor dat niemand achterblijft. Het is nu of nooit willen we onze doelstellingen halen. De periode tot 2030 is van uiterst belang. We moeten nu aan de slag”, besluit Vautmans.