Europese Parlementsleden vragen vrijlating en repatriëring Paul Rusesabagina
7 oktober 2021Bijsturing Farm to Fork-strategie door Europees Parlement
18 oktober 2021Brussel – Vandaag stemt de FEMM Commissie haar opinie over de toekomstige ‘Digital Services Act’. Het standpunt is duidelijk: online dienstverleners hebben wel degelijk een grote verantwoordelijkheid in de strijd tegen gendergerelateerd geweld, zeker ten aanzien van minderjarigen.
Europarlementslid, lid van de FEMM Commissie en schaduwrapporteur van het dossier, Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) reageert: “De FEMM Commissie stelt heel duidelijk dat online dienstverleners, de Facebooks van tegenwoordig bijvoorbeeld, hun verantwoordelijkheid zullen moeten opnemen om gendergerelateerd geweld tegen te gaan en kinderen te beschermen. Zo willen wij dat ze een child impact assessment uitvoeren en risico’s identificeren en aanpakken en dat ze illegale content opsporen, melden en ontoegankelijk maken.”
“Aangezien kinderen en voornamelijk meisjes de meest kwetsbaren zijn, moeten online dienstverleners al bij de ontwikkeling van hun diensten, maar ook nadien op een structurele basis, een child impact assessment doorvoeren en hun diensten analyseren. Gebruiken kinderen hun diensten, is dit eventueel een mogelijkheid of heeft het gebruik ervan een (indirect) gevolg voor hen? Indien dit zo is, moet men het design ervan kindvriendelijk maken. Bovendien moet men ook mogelijke risico’s voor kinderen identificeren, analyseren en maatregelen nemen om deze zo veel mogelijk te voorkomen. Dit is ontzettend belangrijk, want kinderen hebben andere noden dan volwassenen en daar moet men rekening mee houden. Kinderen moeten ook steeds een kindvriendelijk contactpunt hebben, waar ze terecht kunnen met alle problemen, bezorgdheden en informatievragen. Indien zij niet kunnen helpen, kan de dienstverlener hen dan doorverwijzen naar of rechtstreeks in contact brengen met de nationale hulplijnen in Europa. Gaat het over illegale inhoud zoals misbruikbeelden, dan moeten zij ook krachtdadig kunnen optreden. Mensen moeten het niet alleen laagdrempelig kunnen melden, online dienstverleners moeten ook zelf deze inhoud opsporen, melden aan de bevoegde diensten zoals de politie of officiële meldpunten en content ontoegankelijk maken indien het inderdaad illegaal is”, besluit Vautmans.
De hoofdverantwoordelijke Commissie van de Digital Services Act is de Commissie interne markt en consumentenbescherming (IMCO). Deze zal op 8 november haar standpunt moeten innemen. In december zou dan het voltallige Europees Parlement zich tijdens de plenaire vergadering over de nieuwe regelgeving buigen.
Klik hier voor meer informatie.