De inval van Rusland in Oekraïne en de oorlog in Israël en Palestina zorgen voor een geopolitieke aardbeving. De instabiliteit rondom de Europese Unie neemt alsmaar toe en bedreigt de veiligheid van onze burgers. Europa heeft de laatste jaren vooruitgang geboekt op defensiegebied, maar het is too little too late. Europa geeft meer uit aan defensie dan Rusland, maar we doen dat versplinterd en daarmee ineffectief. Dit kunnen we ons met een oorlog op ons continent niet meer veroorloven.

De tijd is daarom rijp voor Europa om politieke wil te tonen voor een echte Europese defensie-unie, van aanbestedingen en inlichtingen tot planning en boots on the ground. En dit moet leiden tot een Europees leger. Daarvoor bestaat ook brede steun onder Europese burgers, zo toonde de Conferentie over de Toekomst van Europa. Want alleen met een geloofwaardige defensiemacht kunnen wij onze eigen belangen en waarden verdedigen.

 

6 stappen naar een Europese defensie-unie


Let us commit to a true European Defence Union. It is high time to make progress towards an European army based on a common foreign policy. Not to weaken Nato, but rather to strengthen it. A survey of European citizens has shown that the need for a European army is perceived as the most urgent.

Lees mijn opinie in 👉 EU Observer.